Skip to main content

Op zoek naar een expert in Domotica?

Veelgestelde vragen bij domotica en de technieken.

Waarom KNX gebruiken?

KNX is een wereldwijde standaard. Er zijn al meer dan 450 fabrikanten die deze standaard toepassen. Alle producten die deze fabrikanten maken kunnen door mekaar gebruikt worden. Ze spreken allemaal dezelfde taal en communiceren allemaal over dezelfde bekabeling.

Dat wil ook zeggen dat je bijvoorbeeld binnen 10 jaar de laatste nieuwe knoppen kan kopen, en die kunnen gewoon geïntegreerd worden in je bestaande KNX installatie.

Geen bekabeling aanpassen, niet kappen of slijpen. Je installatie is dus altijd klaar voor de laatste nieuwe ontwikkelingen.

Waarom DALI gebruiken?

DALI is een bussysteem voor lichtsturing. Dit maakt het mogelijk om elk licht te dimmen op een energie efficiënte en uniforme manier, zeker nu ledverlichting standaard geworden is. Zo gaat alle onderdelen van je verlichting zich als een geheel gedragen.

DALI creëert veel mogelijkheden om in elk project net dat extraatje te bereiken. Naar latere uitbreidingen toe geeft dit bussysteem de nodige mogelijkheden. Wij vertellen graag meer over DALI tijdens een persoonlijk gesprek!

Waarom is CBL solutions duurder dan een doorsnee installateur?

CBL solutions is een installatiebedrijf maar wij specialiseren ons vooral in de engineering en doen alles in eigen beheer. Dat maakt dat alles mooi op elkaar is afgestemd. De programmatie ligt al voor 99% vast vooraleer er kabels gelegd worden. Dus alles is op maat van het project uitgewerkt naar de eisen en verlangens van de klant. Dit is uiteraard een duurder proces dan een doorsnee installateur die voor zijn computer kruipt op het moment hij gaat programmeren en dan begint te denken hoe alles bij elkaar gepuzzeld kan worden… Zo haal je nooit alles uit je installatie, en daar maken we nu net het verschil.

Waarom domotica?

De keuze om al dan niet te kiezen voor domotica ligt volledig bij de eindgebruiker. Wil je wat extra comfort dan raden wij dit ten zeerste aan, ben je tevreden als je zelf uw schakelaars moet bedienen om elk lichtpunt aan of uit te schakelen, dan ben je beter en goedkoper af zonder domotica. Het bedienen van uw verlichting/screens/rolluiken, … vanaf de smartphone/tablet vinden wij geen doorslaggevend argument om domotica aan te schaffen.

Voor ons is het belangrijk dat domotica functioneel is en u helpt om uw leven eenvoudiger te maken. Vergelijk het met een recente wagen: de lichten gaan automatisch aan, bij regen passen de ruitenwissers zich aan en zo veel extra zaken zijn onmisbaar in de wagen geworden, waarom niet voor uw woonst waar je meer uren in vertoeft dan in uw wagen?

Is Philips Hue, Zigbee of Z-wave ook domotica.

Wij aanzien deze protocollen als een mooie standaard, maar echt domotica bekom je hier niet bij. Dit is meer iets voor de eindgebruiker om mee te experimenteren. Maar je kan hier simpele zaken eenvoudiger mee maken in het leven.

Wat na een aantal jaar als mijn domotica verouderd is?

KNX is het grootste wereldwijde standaard protocol, de materialen zullen verouderen maar het protocol daarentegen gaat blijven bestaan en werken. Indien een component toch defect gaat kan je ten alle tijden overschakelen naar een alternatief component, enkel kiezen uit meer dan 400 fabrikanten. Wij plaatsen een laag boven de KNX, deze server heeft als voordeel dat we dit volledig zelf beheren en dat wij deze continu updaten zodat de software meegroeit met de nieuwste technieken.

Waarom CBL niet voorstander is van een merkgebonden domotica?

Indien de fabrikant beslist om zijn communicatieprotocol te wijzigen dan zijn de nieuwe componenten niet compatibel met de reeds geplaatste componenten. Wij willen onze klanten niet het antwoord: “sorry, u zal alles moeten vernieuwen” willen bieden. Wij kiezen zeer bewust voor een standaard protocol waarbij er meer dan 400 fabrikanten zijn die hiervoor componenten maken, hier gaat niet zomaar iets aan het protocol gewijzigd worden, want dat moeten de 400 fabrikanten andere componenten op de werkt brengen.

Is domotica duur?

Op vele sites lees je op internet, domotica kost ongeveer 5000 euro meer, persoonlijk zijn wij van mening dat hier geen getal op geplakt kan worden. Wat is domotica, voor 5000 euro extra heb je inderdaad domotica, maar dan heb je eigenlijk iets wat ook met relais/teleruptoren verwezenlijkt kan worden. Indien je enkel een alles AAN/UIT en tuinverlichting op schemer stuurt, neem dan geen domotica. Dus een high end domotica is toch wel kostelijk, maar uiteraard afhankelijk hoe ver men de integratie wil doordrijven.

Kan ik zelf wijzigingen aanbrengen of dien ik jullie altijd te contacteren?

De structurele zaken houden wij in ons beheer met als reden dat hier te veel mee fout kan lopen bij verkeerde wijzigingen. De klant kan ten alle tijden in de gebruikersapp op de smartphone of tablet alle sferen, tijden en andere voorwaarden aanpassen.

Plaatsen jullie ook de verlichting als we deze niet bij jullie aankopen?

Het liefste plaatsen wij ook de verlichting, ook al is deze niet via ons aangekocht. Enkel op deze manier bekomen we altijd de perfect afwerking voor uw project. Na het bekomen van het lichtplan maken wij een vaste prijs voor de plaatsing van de verlichting.

Wat met software updates?

Het mooie van onze server is dat wij continu updates doorvoeren en ook uw installatie up-to-date houden. Dit maakt het ons ook gemakkelijk als wij voor een eventuele interventie of uitbreiding steeds met dezelfde versie aan het werken zijn en zodoende nooit onnodige kosten dienen aan te rekenen voor een update.

Wat dienen we te doen als we een wijziging willen?

Na een telefoontje of een email kunnen wij van op afstand wijzigingen doorvoeren aan uw installatie. Dit is meestal een zeer kleine ingreep. De eerste 6 maanden na opstart is dit ook volkomen gratis.

Dien ik zelf iemand te zoeken voor het aanleggen van de elektrische installatie?

Dit is mogelijk, ofwel zorg je zelf voor de installatie en integreren wij de domotica ofwel doen wij de volledige installatie in eigen beheer. Beide opties zijn voor ons geen probleem.

Let’s talk!

Maak een afspraak en raak overtuigd van onze dynamische gedrevenheid en passie voor DOMOTICA. Als het klikt maken maken wij graag een vrijblijvend voorontwerp voor uw project, dat is onze investering in u.

Contacteer CBL solutions