Skip links

Veelgestelde vragen

VEELGESTELDE VRAGEN

Veelgestelde vragen bij
domotica en de technieken

Voordelen van domotica

De keuze om al dan niet te kiezen voor domotica ligt volledig bij jou als eindgebruiker. Wil je wat extra comfort in je huis? We kunnen je domotica dan alleen maar sterk aanbevelen. Vind je het niet erg om je schakelaars te bedienen om je verlichting aan of uit te doen? Dan ben je beter en goedkoper af zonder domotica. Wil je enkel je verlichting, screens of rolluiken met je smartphone of tablet bedienen? Ook dat vinden wij van CBL solutions geen doorslaggevend argument om domotica aan te schaffen.

Voor CBL solutions is het belangrijk dat domotica functioneel is. Domotica moet je leven eenvoudiger maken. Vergelijk het met een recente wagen: de lichten gaan automatisch aan, bij regen passen de ruitenwissers zich aan,… Heel wat snufjes zijn bijna onmisbaar geworden in een wagen. Bij de keuze van een nieuwe wagen sta je uitgebreid stil bij al die snufjes die het rijden met een wagen zo veel comfortabeler maakt. Waarom zou je dit dan ook niet voor je droomwoning waarin je veel meer uren doorbrengt dan in je wagen. 

Techniek

KNX is een wereldwijde standaard. Er zijn al meer dan 500 fabrikanten die deze standaard toepassen. Alle producten die deze fabrikanten maken kunnen door mekaar gebruikt worden. Ze spreken allemaal dezelfde taal en communiceren allemaal over dezelfde bekabeling.

Dit betekent ook dat als je bijvoorbeeld binnen tien jaar de laatste nieuwe knoppen wil kopen je die gewoon kan integreren in je bestaande KNX installatie. 

Geen bekabeling aanpassen, niet kappen of slijpen. Je installatie is dus altijd klaar voor de laatste nieuwe ontwikkelingen.

DALI is een bussysteem voor lichtsturing. Dit maakt het mogelijk om elk licht te dimmen op een energie efficiënte en uniforme manier, zeker nu ledverlichting standaard geworden is. Zo gaan alle onderdelen van je verlichting zich als één geheel gedragen.

DALI creëert veel mogelijkheden om in elk project net dat extraatje te bereiken. Naar latere uitbreidingen toe geeft dit bussysteem de nodige mogelijkheden. Wij vertellen graag meer over DALI tijdens een persoonlijk gesprek!

Voor CBL solutions zijn deze protocollen een mooie standaard voor gebruikers die willen experimenteren. Je maakt simpele zaken in je leven er eenvoudiger mee. Echte domotica verkrijg je er niet mee. De mogelijkheden van echte domotica zijn immers eindeloos;

Als de fabrikant beslist om zijn communicatieprotocol te wijzigen, zijn de nieuwe componenten niet compatibel met de reeds geplaatste componenten. CBL solutions garandeert dat je nooit alles zal moeten vernieuwen. CBL solutions kiest zeer bewust voor een standaard protocol waarvoor meer dan 500 fabrikanten componenten maken. Als hier iets aan het protocol moet gewijzigd worden, moeten plots 500 fabrikanten andere componenten op de markt brengen. En dat zal niet snel gebeuren.

Mijn domotica in de toekomst

KNX is het grootste wereldwijde standaard protocol. Uiteraard verouderen de materialen. Het protocol blijft bestaan en werken. Als een component toch kapot gaat, kan je die altijd vervangen door een alternatief component aangeboden door meer dan 400 fabrikanten. CBL solutions plaatst een laag boven de KNX. Deze server wordt volledig door CBL solutions beheerd. CBL solutions garandeert een continue update zodat de software meegroeit met de nieuwste technieken.

De structurele zaken houden wij in ons beheer omdat hier met verkeerde wijzigingen te veel fout mee kan lopen. Je kan als klant wel altijd in de gebruikersapp op de smartphone of tablet alle sferen, tijden en andere voorwaarden aanpassen.

Na een simpel seintje doet CLB solutions vanop afstand de wijzigingen aan je installatie. Dit is meestal een zeer kleine ingreep. Het eerste jaar na opstart is dit zelfs helemaal gratis.

Het mooie van onze server is dat wij continu updates doorvoeren en ook je installatie up-to-date houden. Voor CBL solutions is het bovendien gemakkelijk om bij een eventuele interventie of uitbreiding steeds met de meest recente versie van de software gewerkt kan worden. Er worden dan ook geen onkosten aangerekend voor een update.

Kostprijs

Op het internet lees je regelmatig dat domotica in je huis je 5.000 euro of meer kost. CBL solutions vindt dat er geen standaardprijs op domotica kan gekleefd worden. Voor 5.000 euro haal je inderdaad domotica in huis. Maar het eindresultaat kan je ook perfect realiseren met relais/teleruptoren verwezenlijkt kan worden. Indien je enkel een alles aan/uit en tuinverlichting op schemer stuurt, neem dan geen domotica. Aan een high eind domotica kan een stevig prijskaartje hangen. Maar dat hangt alleen af van hoe ver je de integratie wil doordrijven.

CBL solutions is een installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in de engineering en alles in eigen beheer doet. Dat maakt dat alles mooi op elkaar is afgestemd. De programmatie ligt al voor 99% vast vooraleer er kabels gelegd worden. Alles wordt op maat van het project uitgevoerd, volledig naar de wensen en verlangens van de klant. Dit is uiteraard een duurder proces dan een doorsnee installateur die voor zijn computer kruipt om te programmeren en dan begint te denken hoe alles bij elkaar gepuzzeld kan worden… Zo haal je uiteraard nooit alles uit je installatie. En dat is net waar CBL solutions het verschil maakt

Varia

Die keuze laten we helemaal aan jezelf over. Je kan helemaal zelf voor je installatie zorgen waarna CBL solutions de domotica integreert. Uiteraard kan je ons ook de volledige installatie in eigen beheer laten uitvoeren.

Natuurlijk doet CBL solutions dat. Meer zelfs: CBL solutions plaatst liefst altijd zelf de verlichting, aangekocht bij ons of niet. Alleen zo zijn we zeker van de perfecte afwerking van je project. Op basis van jouw lichtplan maken we een vaste prijs voor de plaatsing van de verlichting.